De waarde van een heldere missie

In november 2019 herschreef ik mijn persoonlijke Mission Statement. Ik doe dit ieder jaar, zodat ik voor ogen houd wat ik belangrijk vind en welke weg ik in mijn leven en werk wil bewandelen. Het valt niet mee om dat wat je ergens gevoelsmatig wel weet in woorden te vangen en duidelijk te omschrijven. Door verbinding te maken met mijn binnenwereld en van daaruit vrijuit te schrijven (en schrappen) kwam ik steeds dichter bij de kern.

Lees verder

De kunst van niet te veel willen

Eerlijk gezegd, krijg ik het soms een beetje benauwd als ik op social media de verhalen lees over wat iedereen het afgelopen jaar gepresteerd heeft en hoe blij ze daarmee zijn. Voor alle duidelijkheid, ik ben iemand die het heel belangrijk vindt om zich dankbaar op te stellen. Dat is iets wat ik mijn cliënten ook meegeef. Focus je op wat er al is, zie het mooie in kleine dingen en vier iedere stap voorwaarts. Dat is nou net wat er bij mij schuurt in de berichten die ik lees.

Lees verder

Durf jij je kwetsbaarheid te tonen of leg jij jouw shit neer bij anderen?

Het is in het leven onvermijdelijk dat je soms gekwetst wordt. Maar hoe ga je om met de pijn, het verdriet, de twijfel en de onzekerheid die een opmerking of het gedrag van andere mensen bij jou oproepen. Ik reageerde zelf heel vaak vanuit boosheid en frustratie. In plaats van bij mezelf te onderzoeken waar mijn reactie vandaan kwam en aandacht te geven aan mijn eigen innerlijke proces en mijn oude wonden, legde ik alle verantwoordelijkheid buiten mezelf. Op deze manier hoefde ik de pijn die ik voelde niet onder ogen te komen en kon ik de schijn ophouden dat ik het allemaal wel kon en onder controle had. Hoe vervelend ik het ook vond als ik buitensporig reageerde (wat overigens een net woord is voor totaal onredelijk en behoorlijk ontvlambaar) er veranderde verder niets. Gelukkig heb ik een man die behoorlijk goed kan incasseren en relativeren. Anders weet ik niet waar ik nu stond.

Lees verder

Ruimte innemen

Als je je moet verschuilen, heeft dat invloed op je zelfbeeld. Dat is niet alleen individueel zo, maar ook collectief. Wat je verbergt, lijkt er niet meer te zijn. Wat dan overblijft, is pogen om 'normaal' te worden. Bij sommige mensen is dat zo goed gelukt dat ze hun ware aard bijna zijn vergeten. Alleen vragen ze zich wel af waar hun inspiratie is gebleven.

Marian van den Beuken (2010)

Lees verder

Hoezo is ademhalen vanzelfsprekend?

Ademhalen, je doet het de hele dag. Als je geen adem meer haalt, dan ben je dood. Toch nemen we onze ademhaling voor lief. Staan er niet bewust bij stil. Bij hoe belangrijk de levensenergie, die voortkomt uit ademhalen, voor je is. Je ademhaling reflecteert je staat van zijn. Er valt veel wijsheid uit te halen. Vooral als die ademhaling je in de weg zit.

Lees verder

Goede voornemens of leven naar je waarden

Goede voornemens

Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Veel mensen hebben weer goede voornemens gemaakt. Je hebt altijd wel iets wat het wensen waard is en wat je in je leven graag anders zou willen zien. De start van een nieuw jaar lijkt dan het ideale moment om te beginnen met de verandering die nodig is om je doelen te bereiken. Door coaches en geluk-experts wordt in de media volop ingespeeld op dit cruciale startmoment. Door het geven van tips om jou te helpen jouw goede voornemens deze keer écht waar te maken. Zoals dat je een concreet actieplan dient te hebben en dat je vooral klein moet beginnen.

Lees verder

Je eigen pad bewandelen

Ik keek gisterenavond (29 april) de documentaire van dj Avicii ⭐ op Netflix, omdat ik geraakt ben door zijn dood en het voor mij onbegrijpelijke achterliggende verhaal. Het is het verhaal van een ongekend, jong talent dat ten onder gaat aan zijn enorme succes. Maar niet alleen zijn succes. Hij deed iets wat wezenlijk als mens niet bij hem paste. De documentaire maakt duidelijk welke prijs hij daarvoor betaalde.

Lees verder

Count your blessings, have fun and dream!

Wow! Ik heb mezelf in de afgelopen week ondergedompeld in een mega good vibe! Twee dagen Spirit Business Event hebben ervoor gezorgd dat ik voel dat ik er mag zijn, dat er een groot potentieel in mij huist en dat ik vooral plezier mag hebben in wat ik doe! Daarnaast kwam het tot mij dat ik al ver gekomen ben als ik kijk naar waar ik vandaan kom. Focus op wat je hebt en 'having fun' zijn belangrijke boodschappen die deze dagen opnieuw tot mij doorgedrongen zijn.

Lees verder

De kracht van de Binnenwereld-Buitenwereldmethode voor HSP-ers

In de begeleiding van mensen die hoogsensitief zijn werk ik als basis met de Binnenwereld-Buitenwereldmethode. Deze methode is ontwikkeld door Antoine van Staveren van Instituut EszenZz. Bij hem heb ik de leergang tot HSP-begeleider gevolgd. Met deze methode leer je als hooggevoelig mens om je aandacht te verplaatsen van de buitenwereld (andere mensen en hun verwachtingen van jou, prikkels van sociale media of geluid, sferen in ruimtes etc) naar je eigen veilige binnenwereld. Daar waar ik merk dat er nog belemmerende patronen doorbroken dienen te worden, speel ik op het proces in door andere oefeningen en methodieken in te zetten en iemand de regie over zijn of haar gedachten en leven te laten nemen.
category.php