Een Arbeid- en Organisatiepsycholoog die gespecialiseerd is in HSP?

Onlangs werd mij de vraag gesteld hoe ik als Arbeid- en Organisatiepsycholoog tot een specialisme op het gebied van hoogsensitiviteit (HSP) gekomen ben. Want, zei diegene, Arbeid- en Organisatiepsychologie is toch behoorlijk cognitief. Dit terwijl HSP gaat over voelen en kwetsbaar zijn.

Een mooie vraag waar ik graag een antwoord op geef.

Lees verder

Écht luisteren (zonder jezelf te verliezen)

Luisteren is de basis van verbinding maken. Als je echt oprecht naar iemand luistert, dan voelt diegene zich gehoord en gezien. Dit maakt luisteren essentieel in het contact met anderen en in de samenwerking. Als je goed luistert (niet alleen met je oren, ook met je ogen en je hart!) dan merk je het op als er achter de woorden van de ander onuitgesproken gevoelens of behoeften schuilen. Je gaat van inhouds- naar relatieniveau. Als je durft te benoemen wat je opmerkt, dan geeft dat een gesprek diepgang en maakt het de verbinding steviger.

Lees verder

Invullen voor een ander

Waarschijnlijk herken jij het ook wel dat je regelmatig invult voor een ander. Wat de ander denkt, voelt en welke behoeften die ander heeft. We doen het allemaal. Alleen de één meer dan de ander. Blijkbaar zit dit in ons systeem ingebakken. Is het belangrijk voor ons om de ander te kunnen lezen en verwachtingen goed te kunnen inschatten.

Lees verder

Zelfliefde vormt je basis

Het thema dat als een rode draad door mijn werk en leven heen loopt, is zelfliefde. Zonder zelfliefde ben je stuurloos, afhankelijk van de waarde die anderen jou toekennen en grenzeloos in wat je weggeeft aan aandacht en energie. Wanneer jij jezelf niet waardeert voor wie je bent, wat je doet en bijdraagt, ben je vatbaar voor oordelen. Zowel die van andere mensen als van jouw eigen innerlijke criticus. Die kunnen snoeihard zijn en je weghalen bij je vertrouwen. Als je daarnaast een hoogsensitief temperament hebt, dan zul je geneigd zijn om de behoefte van anderen boven die van jezelf te plaatsen.

Lees verder

Geluk begint bij kwetsbaarheid

Ik ben een grote fan van het werk van Brené Brown. Zij deed jarenlang onderzoek naar kwetsbaarheid en deed daarbij verrassende ontdekkingen die kwetsbaarheid in een geheel ander licht plaatsen. Daar waar veel mensen kwetsbaarheid vermijden, omdat het ze onzeker of angstig maakt, ontdekte zij dat kwetsbaarheid nodig is voor een leven vol liefde, vreugde en connectie.

Lees verder

Vanuit vertrouwen voorbij je angst

Vertrouwen en angst zijn als twee uitersten op een schaal. Hoe meer angst, hoe minder vertrouwen. Hoe meer vertrouwen, hoe minder angst. Waarschijnlijk voel je dat wel op dit moment. Nu allerlei  dingen in de wereld onzeker zijn en de toekomst onduidelijk is, val je gemakkelijk ten prooi aan angst. Want angst gaat over het wegvallen van zekerheden, niet weten en verlies van controle.

Lees verder

Mijn hoofd op hol

Ik weet niet hoe het met jou is, maar mijn hoofd sloeg de afgelopen dagen flink op hol. Dat vertaalde zich in een gevoel in mijn lichaam dat ik lange tjjd niet zo gevoeld heb. Eerlijk gezegd, dacht ik dat ik inmiddels wel zo ver was dat ik onzekere situaties, veranderingen en onrust om mij heen wel kon hanteren. Maar toch overviel het mij. En niet zo'n klein beetje ook.

Lees verder

De waarde van een heldere missie

In november 2019 herschreef ik mijn persoonlijke Mission Statement. Ik doe dit ieder jaar, zodat ik voor ogen houd wat ik belangrijk vind en welke weg ik in mijn leven en werk wil bewandelen. Het valt niet mee om dat wat je ergens gevoelsmatig wel weet in woorden te vangen en duidelijk te omschrijven. Door verbinding te maken met mijn binnenwereld en van daaruit vrijuit te schrijven (en schrappen) kwam ik steeds dichter bij de kern.

Lees verder

De kunst van niet te veel willen

Eerlijk gezegd, krijg ik het soms een beetje benauwd als ik op social media de verhalen lees over wat iedereen het afgelopen jaar gepresteerd heeft en hoe blij ze daarmee zijn. Voor alle duidelijkheid, ik ben iemand die het heel belangrijk vindt om zich dankbaar op te stellen. Dat is iets wat ik mijn cliënten ook meegeef. Focus je op wat er al is, zie het mooie in kleine dingen en vier iedere stap voorwaarts. Dat is nou net wat er bij mij schuurt in de berichten die ik lees.

Lees verder

category.php