Onbewuste processen in teams
In teams spelen vaak onbewuste processen een rol in de teamdynamiek en de samenwerking. Zo wordt er ogenschijnlijk naar elkaar geluisterd. Ondertussen zitten mensen echter in hun eigen denkproces, ontstaat er al een oordeel of eigen invulling van wat de ander zegt en is men al bezig met de volgende vraag of onderwerp. Druk(te) zorgt ervoor dat het bewustzijn in gesprekken afneemt. In een vergadering of overleg zitten en met je aandacht al weg drijven naar het volgende gesprek of het volgende item op de ’to-do’ lijst. Wie herkent dat niet? Wanneer je niet (volledig) met je aandacht in het hier en nu bent, pik je signalen van anderen minder goed op. Hierdoor kun je voorbij gaan aan de impact van een opmerking of beslissing voor de ander. Allemaal zaken die de onderlinge verbinding en sfeer niet bevorderen.
De betekenis van mindfulness
Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’, zonder oordeel. Het is een methode die bewezen effectief is in het leren omgaan met drukte en stress. In ons dagelijkse leven wordt veel van wat we doen en hoe we reageren bepaald door onze automatische piloot. Dat deel van je brein dat drijft op gewoonten, vaste patronen en normen en waarden die ingebakken zitten in je routines. Aan de ene kant is het fijn dat je niet bij alles wat je doet hoeft na te denken en kunt reageren vanuit gewoonte. Aan de andere kant kun je hierdoor ook verkeerde keuzes maken of afdwalen van wat echt belangrijk voor je is. Wanneer je met je aandacht weg bent bij wat zich in het hier en nu afspeelt, mis je mogelijk de essentie of mooie dingen die de moeite waard waren geweest.
Het effect van mindfulness op de samenwerking
Mindfulness bevordert de onderlinge verbinding. Doordat er meer bewustzijn ontstaat, men weg blijft bij oordelen, is de kans op misverstanden kleiner, het onderlinge begrip en de verdraagzaamheid groter en ontstaat er ruimte voor plezier. Dit bevordert het werkklimaat van een team in positieve zin en draagt bij aan het werkgeluk van medewerkers.
Mindfulnesswandeling met het team
Met een team mindful wandelen in de natuur brengt rust en diepgang bij de teamleden en in de interactie. Het is een ontspannen manier om de onderlinge verbinding te versterken of te herstellen. Doordat er meer bewustzijn is, mensen beter in contact staan met zichzelf en de signalen van hun lichaam en emoties opmerken, wordt duidelijker wat in het team aandacht behoeft en waar het eventueel wringt. Door zonder oordeel naar processen te kijken, komt de onderstroom boven en ontstaat er ruimte voor compassievolle gesprekken met elkaar. Uiteindelijk is iedereen anders en hoef je het niet met elkaar eens te zijn, maar je kunt wel proberen elkaars kijk op de wereld en het werk te begrijpen.
Een mindfulnesswandeling vormt een mooie start of afsluiting van een teamdag of strategiesessie. Meer weten? Neem contact op en ik vertel je graag meer over de mogelijkheden. Een mindfulnesswandeling kan volledig op maat gemaakt worden passend bij de behoeften van het team.