Vanuit vertrouwen voorbij je angst

Vertrouwen en angst zijn als twee uitersten op een schaal. Hoe meer angst, hoe minder vertrouwen. Hoe meer vertrouwen, hoe minder angst. Waarschijnlijk voel je dat wel op dit moment. Nu allerlei  dingen in de wereld onzeker zijn en de toekomst onduidelijk is, val je gemakkelijk ten prooi aan angst. Want angst gaat over het wegvallen van zekerheden, niet weten en verlies van controle.

Wat doet angst met vertrouwen

Angst is als een bulldozer die over vertrouwen heen walst. Dat voel je in je lichaam. Daar waar vertrouwen voelt als een zee van rust, een zonnige lentedag of een wandeling over een prachtig bospad is angst als zware regenval of onweer, onstuimig in al zijn facetten. Het maakt je stuurloos, doet je wankelen en geeft je vaak een zwaar, onbestemd gevoel. Alsof je afgesneden bent van je energiebronnen. Wat ook zo is. Het belet positieve energie om te stromen. Je raakt verwijderd van je eigen kern en de dingen waar je normaliter op terug kunt vallen. Ze zijn er nog wel, maar niet langer bereikbaar.

Terug naar vertrouwen

Het belangrijkste kenmerk van angst is dat het in je hoofd ontstaat. Jouw denken gaat met je aan de haal in een poging een nieuwe normaal of houvast te vinden. Zolang dat niet lukt, blijft je denken aan de slag om alle puzzelstukjes passend te krijgen. Die stukjes passen niet meer zoals ze dat ooit deden. Vanuit de frustratie van die conclusie gaat je brein alleen maar harder werken om nog enige logica te vinden. Wat er gebeurt, is dat je verstrikt raakt in doemscenario’s die uiteindelijk je angst alleen maar vergroten. Voor je het weet, zit je vast.

Vertrouwen vereist flexibiliteit in het tegemoet treden van alle veranderingen die je ervaart. Je vindt het alleen wanneer je heel dicht bij jezelf durft te zijn. Wanneer jij jouw gevoel durft toe te laten, zo rauw als het is. Daarmee voorkom je dat het denken je nog verder naar beneden duwt.

De verbinding met je gevoel herstellen

Je herstelt de verbinding met je gevoel door regelmatig stil te zijn. Leg vanuit de stilte je handen op je hart en voel. Voel de temperatuur van je handen op je hart. Ben dankbaar voor je hart dat klopt. Je hebt het niet hoeven kopen. Je hebt het zomaar gekregen, als een enorm cadeau. Zolang je hart klopt is er leven. Maak eens contact met je hart en stel jezelf de vraag: ‘Als ik mijn hart laat spreken, wat zou ik dan eigenlijk willen?’. Kijk bewust welk verlangen zich aandient. Dat kan groot of klein zijn, eenvoudig of lastig te bereiken. Geef je verlangen de ruimte, zonder belemmeringen vanuit het denken. Kan ik dit wel? Dit gaat me nooit lukken. Wie ben ik….etc.

Ga voorbij je angst. Als jij erop vertrouwt dat dit verlangen jou de weg wijst, hoef je er alleen maar naar te luisteren. Neem het mee in je dag en zet (kleine) stappen vanuit vertrouwen in het licht van jouw verlangen. Als dat bijvoorbeeld liefde is, doe dan liefdevolle dingen voor jezelf en anderen. Wil je meer impact hebben? Laat jezelf dan zien middels teksten, beelden of video’s.

Waar kun jij op vertrouwen?

Als je dan aan de slag gaat en de angst steekt toch weer de kop op, vraag je dan het volgende af:

‘Waar kan ik op vertrouwen?’

‘Waar kan ik verder nog op vertrouwen?’

‘Wat nog meer?’

‘Wat nog meer?’

‘Wat nog meer?’

Enz….

Het mag van alles zijn, zoals je talenten, jouw ervaring, moeilijke omstandigheden die je te boven bent gekomen, je partner, mensen die jou steunen, het huis waar je in woont, je financiële situatie en ga zo maar door. Je zult merken dat er heel veel dingen zijn waar je (bewezen) op kunt vertrouwen. Focus op wat er al is!

Tot slot, weet wat belangrijk voor je is. Het maakt niet uit wat je doet als je maar stappen zet vanuit vertrouwen op het pad van jouw waarden. Dan is je verlangen ineens héél dichtbij in plaats van ver weg en zal je angst langzaam uitdoven.

Wil jij werken aan vertrouwen? De verbinding met jezelf herstellen en voorbij je angsten gaan? Neem dan contact op voor een gratis kennismaking.

single.php