Een Arbeid- en Organisatiepsycholoog die gespecialiseerd is in HSP?

Onlangs werd mij de vraag gesteld hoe ik als Arbeid- en Organisatiepsycholoog tot een specialisme op het gebied van hoogsensitiviteit (HSP) gekomen ben. Want, zei diegene, Arbeid- en Organisatiepsychologie is toch behoorlijk cognitief. Dit terwijl HSP gaat over voelen en kwetsbaar zijn.

Een mooie vraag waar ik graag een antwoord op geef.

Ik herken bij mezelf kenmerken van een hoogsensitief persoon

Zo’n twaalf jaar geleden, toen ik nog in loondienst werkte als Arbeid- en Organisatiepsycholoog, liep ik vast in mijn werk. Hoe ik ook mijn best deed om zoals ieder ander mijn werk te doen, lukte dat maar moeizaam. Ik raakte intens vermoeid van gesprekken met mensen bij wie ik een assessment afnam. Niet omdat ik het niet leuk vond wat ik deed, in tegendeel, maar omdat ik iedereen die ik sprak een goed gevoel wilde geven. Daar stak ik veel tijd en energie in. En, dat weet ik nu, ik verloor mezelf tijdens deze gesprekken. Daarnaast deed ik mijn uiterste best om aan het plaatje van de ideale consultant/psycholoog te voldoen. Althans het plaatje waarvan ik dacht dat het hoorde.

De bottom line: ik hield het niet vol. Op zekere dag zei een collega tegen mij: ‘Goh, Syl, ben je misschien hoogsensitief?’ Ze liet mij een beschrijving lezen op internet en ik herkende meteen een heleboel kenmerken. Maar dit accepteren, vond ik toen lastig. Ik was ambitieus en wilde volle kracht vooruit en die HSP-kenmerken zaten mij vooral in de weg.

Onderzoeken wie ik ben en wat voor mij werkt

In de zoektocht naar hoe ik mijn leven wat moeitelozer kon leiden, ontdekte ik met vallen en opstaan steeds meer over mezelf. Ik merkte dat ik veel in mijn hoofd zat en veel bezig was met de verwachtingen van anderen. Stap voor stap leerde ik mezelf steeds beter kennen en kon ik op den duur volledig omarmen wie ik ben en wat daar allemaal bij hoort. Toen ik eenmaal als professional met ACT (Acceptatie en Commitment Therapie) in aanraking kwam, vielen er nog een paar kwartjes. Ik ontdekte wat in het leven en in mijn werk voor mij daadwerkelijk van betekenis is. Niet vanuit mijn hoofd, maar vanuit mijn hart. Ik wilde niet langer hard hoeven rennen om doelen te behalen waar ik helemaal niet zo gelukkig van werd. Wat ik wil, is intens leven vanuit een gezonde basis met liefdevolle aandacht voor mijn gezin en de mensen met wie ik werk.

Vrijheid

Voor mij betekenen die laatste stappen in mijn ontwikkeling dat ik mij vrij voel. Vrij om te zijn wie ik ben en te doen wat bij mij past. Keuzes te maken die goed voelen en ook ‘nee’ durven zeggen als het voor mij niet kloppend aanvoelt. Los van de oordelen in mijn hoofd en de verwachtingen van de buitenwereld. Ik wil voelen dat ik leef! Dat betekent voor mij dat ik dingen doe en aan ga die ik spannend vind. Als een Pipi Langkous. Misschien is het juist wel die spanning die mij drijft. Die ervoor zorgt dat ik mezelf uitdaag en steeds weer een stapje verder zet. Vanuit innerlijke rust. Dat is voor mij iets waar ik zo min mogelijk concessies aan doe. Zonder die innerlijke rust ga ik zwabberen en kan ik weer in mijn hoofd schieten.

Het mooiste dat er is: vanuit authenticiteit leven en werken

Het mooiste wat ik terug kreeg van de dame die de bovenstaande vraag stelde, was dit: ….want je komt zo authentiek over.

En dan raak je me. Dan besef ik weer waar ik vandaan kom en waar ik nu sta. Stevig geworteld in mezelf, terwijl er ook ruimte is voor kwetsbaarheid. Ik durf nu te voelen en gebruik juist mijn goed ontwikkelde voelsprieten om van waarde te zijn en de best mogelijke begeleiding te bieden aan individuen en teams. Vanuit authenticiteit, kwetsbaarheid én persoonlijk leiderschap.

Wat ik heb geleerd, neem ik mee in de begeleiding van hoogsensitieve managers en professionals, afgestemd op iemands specifieke behoefte en persoonlijkheid. Zodat ze het verschil kunnen maken waar organisaties op zitten te wachten.

Wil je een keer met mij sparren over hoogsensitiviteit op het werk of coaching voor jouw team, zodat je meer verbinding met jezelf en/of binnen het team ervaart? Neem dan gerust contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Ik leer je graag kennen.

single.php