Écht luisteren (zonder jezelf te verliezen)

Luisteren is de basis van verbinding maken. Als je echt oprecht naar iemand luistert, dan voelt diegene zich gehoord en gezien. Dit maakt luisteren essentieel in het contact met anderen en in de samenwerking. Als je goed luistert (niet alleen met je oren, ook met je ogen en je hart!) dan merk je het op als er achter de woorden van de ander onuitgesproken gevoelens of behoeften schuilen. Je gaat van inhouds- naar relatieniveau. Als je durft te benoemen wat je opmerkt, dan geeft dat een gesprek diepgang en maakt het de verbinding steviger.

De gevoelige luisteraar

Wanneer jij beschikt over een sensitieve aard en een goed ontwikkeld inlevingsvermogen dan luister je waarschijnlijk met hart en ziel en ligt jouw focus gemakkelijk bij de ander. Dat betekent dat intensieve gesprekken of contactmomenten jou energie kunnen kosten. Met jouw aandacht voor de ander, vloeit je energie weg. Dan heb je wel een mooi of goed gesprek gevoerd en de ander waarschijnlijk een fijn gevoel gegeven, maar moet jij daarvoor ook de prijs betalen.

Je inspannen is niet nodig

Een veel gehoorde misvatting, voornamelijk van hoogsensitieve mensen, is dat je om te luisteren je moet inspannen. Vaak vanuit de overtuiging ‘ik moet goed luisteren, want……dat verwacht de ander…..anders kan ik niet snel genoeg reageren…..of (de meeste gehoorde) anders mis ik iets’. Maar het is helemaal niet nodig om je schrap te zetten en met je volle aandacht naar de ander toe te gaan. Luisteren gaat niet om presteren!

Hier en nu

Luisteren is in de eerste plaats met je volle aandacht in het hier en nu zijn. In contact zijn en blijven met je eigen lichaam en gevoel. Opmerken wat er aan je binnenkant gebeurt, zodat je die waardevolle informatie kunt inbrengen in het gesprek. Dit maakt je veel alerter en scherper in het contact en zorgt ervoor dat je niet in het gevoel van de ander of in de sfeer van het team mee gezogen wordt. Je wordt uiteindelijk niet doof als je met je aandacht in je eigen binnenwereld blijft!

Aanwezig zijn

Probeer het maar eens uit tijdens een vergadering op je werk. Richt je aandacht op je voeten, voel de temperatuur van je voeten en de manier waarop je ze op de grond voelt staan. Duw ze eventueel wat steviger op de grond. Maak dan contact met je ademhaling en voel de beweging van in- en uitademen in je lichaam. Je zult nog steeds kunnen horen wat er gezegd wordt, zonder daar moeite voor te hoeven doen. Vanuit deze aanwezigheid neem je deel aan het gesprek. Dit zorgt voor minder ruis op de lijn doordat de invloed van belemmerende gedachten afneemt. Je voelt je vrijer om te zeggen wat je ervaart. Dit versterkt de onderlinge verbinding, communicatie en/of samenwerking.

Communiceren gaat verder dan de inhoud

Op inhoud kunnen we het oneens zijn, maar we kunnen er wel naar streven om elkaars referentiekader te begrijpen. Juist door dicht bij jezelf te blijven en de ander in zijn of haar waarde te laten. Dat zorgt voor zoveel meer rust, vertrouwen en werkgeluk, zowel voor de hoogsensitieve professional als het team.

Wil je een keer met mij sparren over hoogsensitiviteit op het werk of coaching voor jouw team, zodat je meer verbinding met jezelf en/of binnen het team ervaart? Neem dan contact op.

single.php