Invullen voor een ander
Waarschijnlijk herken jij het ook wel dat je regelmatig invult voor een ander. Wat de ander denkt, voelt en welke behoeften die ander heeft. We doen het allemaal. Alleen de één meer dan de ander. Blijkbaar zit dit in ons systeem ingebakken. Is het belangrijk voor ons om de ander te kunnen lezen en verwachtingen goed te kunnen inschatten.
Erbij horen en erkend worden
We doen dat vanuit hele basale behoeften. Zo willen we als mens ergens bij horen en erkend worden voor wie we zijn. Dan is het belangrijk dat je aan de verwachtingen voldoet en afwijzing vermijdt. De angst om alleen te staan, af te wijken van de norm of niet te voldoen aan het plaatje kan heel groot zijn. Zo wordt invullen voor anderen een automatisme en pleasen je tweede natuur. Een patroon waar je alleen nog los van komt als je hier bewust van wordt. Als je hoogsensitief bent en in je jeugd afwijzing hebt ervaren, kan dit je afwijzingsgevoeligheid versterken. Je zult dan veel sneller de reactie van een ander aan jezelf toeschrijven en jezelf hiervan de schuld geven. Vaak onterecht.
Wanneer vul jij in voor een ander?
Op welke momenten herken jij dat je invult voor anderen? Denk aan werksituaties waarin je probeert kritische feedback van je collega te vermijden, vanuit de angst om negatief beoordeeld te worden. Of dat je (ongevraagd) extra inspanning levert om te zorgen dat je leidinggevende tevreden blijft over je. Of dat je keihard je best doet om te zorgen dat een ander zich niet ongemakkelijk of rot voelt en jij jezelf niet schuldig hoeft te voelen.
Controlestrategie
Invullen voor een ander is een manier om controle te krijgen over situaties en mensen. Zodat je lastige gevoelens die horen bij afwijzing en angst om er niet bij te horen, vermijdt. Zo voorkom je tevens dat je een ander pijn doet en je daar schuldig over voelt. De vraag is alleen: Wat levert jouw streven naar controle jou daadwerkelijk op? Op de korte termijn ontloop je misschien lastige gevoelens, maar op de lange termijn?
Waar wil jij je energie in steken?
Stop met invullen voor een ander. Accepteer dat je niet alle situaties en mensen kunt beïnvloeden. Dat je niet (altijd) kunt weten wat een ander daadwerkelijk denkt of wil. Wil je toch graag meer duidelijkheid over wat die ander (van jou) vindt of beleeft. Vraag er dan naar. Toets je aannames, stel vragen en probeer het beeld dat je hebt van een situatie completer te krijgen door informatie te verzamelen. Ook al kan dat spannend of confronterend zijn, zo voorkom je wel dat je onnodige energie steekt in gedrag en acties die helemaal niet nodig waren. Waardevolle energie die je in dingen kunt steken die er voor jou echt toe doen en bijdragen aan een gelukkig en betekenisvol leven.
Wil jij beter leren omgaan met jouw afwijzingsgevoeligheid? Wil je de communicatie in jouw team verbeteren (door te werken aan competenties zoals luisteren, feedback geven etc.), zodat jullie elkaar beter begrijpen en de samenwerking effectiever verloopt? Neem dan contact op.