Jouw gevoelens weg stoppen, is jezelf je vrijheid ontnemen
Alles willen verklaren
We zijn eraan gewend geraakt om alles met ons hoofd te doen. Alles moet verklaard worden, opgelost en in een hokje geplaatst. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent en heb je ogenschijnlijk controle over je leven. Maar is dat wel zo?
Gevoelens weg stoppen
Wanneer je vroeger regelmatig van (één van je) ouders te horen kreeg dat je sterk moet zijn en dat jouw gevoelens er niet toe doen, heb je waarschijnlijk onbewust in je brein de overtuiging opgeslagen dat gevoelens een uiting zijn van zwakte. Dat je ze niet mag uiten en ze vooral niet te serieus moet nemen. Misschien is dit een strategie die voor jouw ouders werkte. Althans wisten zij niet beter dan dat dit de manier is om overeind te blijven en de uitdagingen van het leven te hanteren. Inmiddels weten we wat er gebeurt als je gevoelens structureel onderdrukt.
Waar altijd maar sterk willen zijn toe leidt
Sterk willen zijn, heeft een prijs. Zeker als er onderliggend gevoelens zijn die gezien en erkend willen worden. Door de aandacht die ze vragen te negeren, wordt de roep om aandacht steeds sterker. Het is alsof je uit alle macht probeert een bal onder water te houden. Dit kost alleen maar kracht en energie. Ook gaan emoties zich op andere manieren uiten. In de vorm van fysieke klachten, zoals migraine, rugpijn of onrustige darmen. Of als spanningsklachten die zich te pas en te onpas aandienen en jouw innerlijke rust ondermijnen of jouw slaap verstoren.
Wat ook kan gebeuren, is dat zich een laag van boosheid en frustratie vormt over je gevoelens heen. Daar kunnen zowel jij als jouw directe omgeving flink last van hebben. Het kan vervolgens leiden tot schuldgevoelens, omdat je met je reactie een ander hebt gekwetst. Zo onderdruk je jouw gevoelens niet alleen, maar stapel je lagen van lastige en belemmerende gevoelens op elkaar. Je raakt zo verwijderd van je eigen kern en de functie die het oorspronkelijke gevoel had. Namelijk jou op het spoor zetten van wat je nodig hebt om gezond en fijn te leven.
Angst voor intens negatieve gevoelens
Wanneer je hoogsensitief bent, beleef je alles intens. Dit betekent dat reacties van anderen veel harder binnen kunnen komen en gevoelens als erg heftig ervaren kunnen worden. Wanneer je niet goed weet hoe hiermee om te gaan, is je meest natuurlijke neiging om ervan weg te bewegen en je gevoel te verruilen voor je hoofd. Denken lijkt dan veel veiliger dan voelen. Vaak ontstaat er echter angst voor intens negatieve gevoelens. Je bent bang dat je een bepaalde emotie niet aan kunt en dus vermijdt je het ervaren van het gevoel. Dit is een typische strategie van je brein, want dat houdt je graag in de greep. Vermijden doet iedereen op zijn eigen manier. Door te rationaliseren, te controleren, verdovende middelen te gebruiken of overmatig te sporten. Zelfs mediteren kan een vermijdingsstrategie zijn als je het doet om lastige gevoelens uit te bannen.
Vragen
Heb je jezelf wel eens de volgende vragen gesteld op het moment dat je gevoelens die zich aan jou opdringen, probeerde te onderdrukken:
- Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je jezelf toestaat om jouw gevoel er helemaal te laten zijn?
- Wat levert het op om gevoelens te negeren en te ontkennen?
- Wat kost het jou en wat heeft het je al gekost om dit te doen?
- Voor wie onderdruk jij jouw gevoelens? Doe je dit voor jezelf of voor andere mensen?
Wanneer je jouw gevoelens niet onderkent en durft te laten zien, ontneem je jezelf jouw fundamentele bestaansrecht en vrijheid. Je ontkent wie jij werkelijk bent en wat je diep van binnen nodig hebt om als mens te kunnen bloeien en groeien. Je mist hierdoor belangrijke signalen van je lichaam die richting geven in het leven. Daarnaast krijgen lastige emoties niet de kans om op te lossen en kunnen ze je langdurig in de weg blijven zitten. Zoals Edith Eger, een Amerikaanse psychotherapeute en overlever van de Holocaust zegt: ‘If you can’t feel it, you can’t heal it’. Klik hier om de aflevering van Jacobine op 2 te zien, waarin Edith Eger haar levenswijsheden deelt.
Kwetsbaarheid als alternatief
Het alternatief is dat je jezelf de ruimte geeft om te voelen. Laat de weerstand gaan, normaliseer je gevoelens en sta ze toe. Ervaar zo dat ze veel lichter zijn dan jouw denken jou doet geloven. Laat zien wie je bent, met jouw gevoelens. Kwetsbaarheid tonen is het mooiste wat je kunt doen en wat je aan je kinderen en de mensen om je heen wilt meegeven. Wat bewonderen wij in andere mensen: hun vermogen om zichzelf te laten zien met alles wat daarbij hoort. We houden van echt en puur. Van kwetsbaar. Vanwege de verbondenheid die we daardoor voelen. Je bent vaak niet de enige die deze gevoelens ervaart. We kennen ze allemaal. Thuis en op het werk. De beste leiders durven hun fouten toe te geven en lastige gevoelens bespreekbaar te maken. Sterke teams zijn gebaseerd op veiligheid en vertrouwen. Dat creëer je alleen als zaken openlijk bespreekbaar gemaakt worden. Geen roddel en achterklap, maar uitspreken van je eigen beleving en respect hebben voor de mening van de ander. Wat deze ook is.
Waar kies jij voor? Jij beslist! Niemand anders.
Worstel jij met lastige gevoelens? Ben jij de verbinding met je gevoelens verloren? Neem dan gerust contact met mij op en maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ervaar de ruimte en vrijheid die het geeft om jouw gevoelens te erkennen en te ervaren.