Zelfliefde vormt je basis

Het thema dat als een rode draad door mijn werk en leven heen loopt, is zelfliefde. Zonder zelfliefde ben je stuurloos, afhankelijk van de waarde die anderen jou toekennen en grenzeloos in wat je weggeeft aan aandacht en energie. Wanneer jij jezelf niet waardeert voor wie je bent, wat je doet en bijdraagt, ben je vatbaar voor oordelen. Zowel die van andere mensen als van jouw eigen innerlijke criticus. Die kunnen snoeihard zijn en je weghalen bij je vertrouwen. Als je daarnaast een hoogsensitief temperament hebt, dan zul je geneigd zijn om de behoefte van anderen boven die van jezelf te plaatsen.

Om liefde te kunnen geven, heb je een sterke basis van liefde nodig. Hoe zorg je hiervoor? Door lief te zijn voor jezelf en jezelf te waarderen met alles wat daarbij hoort. Vanuit een milde houding, waarbij jij jezelf toestaat om fouten te maken en compassie te hebben met jezelf. Compassie is iets anders dan egoïsme. Goed zorgen voor jezelf maakt je geen egoïst. Het is een voorwaarde om voluit te kunnen leven en geluk te ervaren. Geef jij jezelf zeker net zoveel liefde als je aan anderen (weg) geeft?

Een korte check. Heb jij jezelf vandaag al:

* een compliment gegeven;
* een ontspannen rustmoment gegund;
* vergeven voor iets wat niet (helemaal) goed ging;
* hulp gegund (want je hoeft niet alles alleen te doen);
* liefde en warmte gegeven;
* met je hart verbonden;
* een moment gegund om te voelen wat je nodig hebt;
* gegund om iets te doen waar je echt zin in had;
* begrenst (want niet alles is belangrijk en hoeft meteen te gebeuren).

Wanner jij jouw basis van zelfliefde wilt versterken, ga dan mee met één van mijn wandelingen in dit thema of neem contact op. Dan kunnen we samen onderzoeken wat jij nodig hebt om vanuit liefde voor jezelf te leven.

single.php