Geluk begint bij kwetsbaarheid

Ik ben een grote fan van het werk van Brené Brown. Zij deed jarenlang onderzoek naar kwetsbaarheid en deed daarbij verrassende ontdekkingen die kwetsbaarheid in een geheel ander licht plaatsen. Daar waar veel mensen kwetsbaarheid vermijden, omdat het ze onzeker of angstig maakt, ontdekte zij dat kwetsbaarheid nodig is voor een leven vol liefde, vreugde en connectie.

Wat ik bij veel sensitieve, onzekere mensen ervaar, is dat zij lastige gevoelens vermijden. Iedereen heeft hiervoor zijn eigen strategie, maar er zijn een aantal veel voorkomende:

  • Proberen om controle uit te oefenen op ongeveer alles in hun leven, zodat iedere onzekerheid of twijfel voorkomen wordt;
  • Alles perfect, boven verwachting (van anderen) uitvoeren en benaderen, zodat fouten en imperfecties achterwege blijven;
  • Op alles anticiperen door iedere situatie vele malen te overdenken en elk (doem)scenario te overwegen, zodat er maar niks mis kan gaan;
  • Bovenal kiezen voor zekerheid en veiligheid.

Kwetsbaarheid en daarmee een gevoel van onvermogen of pijn uit de weg gaan, zorgt er tevens voor dat je de verbinding met jezelf verliest. Daarmee dooft ook het vermogen uit om positieve gevoelens te ervaren die het leven kleur en betekenis geven. Voluit leven betekent leven met alles dat er is, ook de donkere kant.

In je diepste momenten van geluk kun je je heel kwetsbaar voelen. Op die momenten ben je heel bewust van alles wat er is en waar je dankbaar voor bent. Dat zorgt ook voor angst, omdat je beseft dat het geluk je kan ontglippen. Wat als je jouw geluksbronnen (je dierbaren, huis, baan, hobby’s, huisdier, etc.) verliest?

Helaas hebben we niet overal invloed op. Wanneer je dat kunt aanvaarden en de controle loslaat, het leven aangaat puur zoals het komt, dan gaat de deur naar geluk pas echt open.

Durf kwetsbaar te zijn, jouw imperfecties te omarmen en het leven ten volle te leven! 

Wil jij jouw kwetsbaarheden leren omarmen? Vrede sluiten met je imperfecties? Een leven leiden vanuit connectie, liefde en vreugde? Neem dan contact op. Samen bespreken we de mogelijkheden en vinden we een maatwerk-aanpak die jou naar een gelukkig(er) en betekenisvol leven brengt.

single.php