Ben jij hoogsensitief?

Als hoogsensitief persoon (HSP) ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels van buitenaf. Je neemt meer en gedetailleerder waar. Dit kan sterk van invloed zijn op je werk, leven en relaties. 15 tot 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is een aangeboren eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, een Amerikaanse psychologe en grondlegster van het begrip HSP.

Veel van de aspecten die hoogsensitiviteit kenmerken, kunnen positief ingezet worden. Zo signaleren mensen die hoogsensitief zijn bijvoorbeeld sneller gevaren, hebben zij eerder in de gaten wanneer iemand liegt en genieten zij intenser van kunst en muziek. Maar je kunt ook  last ervaren van je hooggevoeligheid. Onze huidige, hectische maatschappij stelt namelijk nogal hoge eisen aan ons. Voldoe je hier naar jouw idee niet aan, dan kun je je nogal eenzaam of onzeker voelen. Als HSP’er heb je ook meer tijd nodig om prikkels uit de buitenwereld te verwerken, waardoor er gemakkelijk overprikkeling kan ontstaan. Wanneer je onvoldoende hersteltijd inbouwt, kan dit leiden tot vermoeidheid, negatieve gevoelens en lichamelijke klachten.

Herken jij jezelf in één of meer van deze kenmerken?

  • Je bent perfectionistisch, waardoor de lat altijd (te) hoog ligt;
  • Je hebt moeite om je eigen grenzen aan te geven of om voor jezelf op te komen;
  • Je hebt oog voor detail en neemt alles intenser waar, waardoor je soms overvoerd raakt;
  • Je wil het altijd goed doen voor een ander (je bent zorgzaam, je kunt je goed inleven in de situatie van een ander, je stelt de ander voorop ten koste van jezelf, je wil voldoen aan de verwachtingen van anderen);
  • Je voelt je onbegrepen, zowel door je naasten als door professionals;
  • Je piekert veel over het verleden en de toekomst;
  • Je hebt sneller fysieke klachten dan een ander.

Luister hier de podcast ‘Een reis door het hsp-brein’

Wat ik in mijn hoofd al wist: dat ik zelf belangrijk ben en mijn mening er toe doet, kan ik dankzij de begeleiding van Sylvia nu daadwerkelijk voelen en doen. Een “dikke 10” en een aanrader in tijden waarin je overspoelt dreigt te raken door informatie en meningen van anderen.

Man, adviseur, 58 jaar

Samen met Sylvia heb ik mijn mentale gereedschapskist flink uitgebreid om in mijn werk en privéleven beter te kunnen dealen met de veelheid aan prikkels die ik met mijn HSP-brein continu ervaar.  Inzicht krijgen in de werking en leidende rol van ‘het stemmetje in mijn hoofd’, het centraal zetten van mijn persoonlijke waarden, en het ‘van binnenuit leren leven’ hebben mij hierbij gigantisch geholpen.

Man, Boswachter, 33 jaar

HSP-begeleidingstraject

Als je hoogsensitief bent, heb je een grotere kans op stress en burn-out. Het is dus belangrijk om te leren hoe je met alle prikkels en verwachtingen van de buitenwereld omgaat. Als psycholoog, life coach en hoogsensitief persoon leer ik je om los te laten, je kracht te ontdekken en je talenten de ruimte te geven, zodat jij optimaal kunt genieten van je leven, je werk en je omgeving!

Als coach is Sylvia authentiek, scherp en nuchter, daarnaast is ze een mooi, warm en sprankelend mens waarvan ik veel geleerd heb. Sylvia heeft me veel waardevolle inzichten en tools gegeven, waardoor ik weer baas ben over mijn gedachten en beter heb leren omgaan met alle prikkels om heen. Hierdoor ben ik meer vanuit mezelf en meer in het nu gaan leven en is er meer rust in mijn leven gekomen.

Vrouw, trainer/coach, 45 jaar

Mijn ervaring tijdens de gesprekken met Sylvia heb ik als zeer prettig ervaren. Doordat de gesprekken in een huiselijke omgeving plaats vinden voelde ik me gelijk op mijn gemak (ook mede door Sylvia zelf). Ik heb tijdens de gesprekken en ook door middel van de oefeningen in de app van ACT Guide heel veel inzicht in mezelf gekregen en kan het in stand houden door regelmatig de oefening te herhalen. Mijn eindconclusie was dan ook dat ik me echt als herboren voelde, kan dicht bij mezelf blijven. Iets wat ik heel belangrijk vind.

Vrouw, Operator, 52 jaar

Vraag naar het speciale HSP-begeleidingstraject!

page.php