Mijn hoofd op hol

Ik weet niet hoe het met jou is, maar mijn hoofd sloeg de afgelopen dagen flink op hol. Dat vertaalde zich in een gevoel in mijn lichaam dat ik lange tjjd niet zo gevoeld heb. Eerlijk gezegd, dacht ik dat ik inmiddels wel zo ver was dat ik onzekere situaties, veranderingen en onrust om mij heen wel kon hanteren. Maar toch overviel het mij. En niet zo’n klein beetje ook.

In je kracht blijven staan

Omdat het onrustige gevoel dat ik ervaarde zijn effect had op de mensen om mij heen, nam ik de verantwoordelijkheid om ook in deze tijden zo veel mogelijk het hoofd koel te houden. Want het allerbelangrijkste is nu dat ik in mijn kracht blijf staan en dat ik mij niet laat leiden door doemscenario’s in mijn hoofd of laat meeslepen de buitenwereld in. Daar vind ik vooral berichten die mij doen wankelen en waarvan ik in paniek schiet.

Ik kan me voorstellen dat voor jou hetzelfde geldt. Je hebt nu je gezonde verstand, innerlijke kracht en wijsheid nodig om overeind te blijven. Om er te kunnen zijn voor je gezin, voor je business als je zelfstandig ondernemer bent en ook als werknemer is het belangrijk dat je mentaal gezond blijft. Iedereen die dat kan, is nu nodig om onze maatschappij en economie draaiende te houden.

Hoogsensitief brein

Het valt niet altijd mee om rustig te blijven met een hoogsensitief brein dat continu bezig is scenario’s te bedenken en (gelukkig ook) heel veel mogelijkheden en kansen. Dat zelfde brein vind ook dat ik meteen aan de slag moet met al die ideeën, want stel je voor dat….. Zo zit ik voor ik het weet niet meer in het hier en nu, maar in de toekomst. Daar heersen angst en vertwijfeling en ben ik de regie kwijt.

De zwaarte van de wereld dragen

Met een systeem dat gevoelig is voor sferen, lijkt het wel alsof ik de zwaarte van de wereld voel en draag. Ook al is wat ik voel niet van mij, het belast en belemmert me wel. Dat kan ik niet gebruiken nu. Ik heb meer dan ooit een gezin te runnen, mijn onderneming in de lucht te houden en mijn verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen die kwetsbaar of alleen zijn.

Innerlijke rust – tips

Ik kies voor innerlijke rust, zoveel als mogelijk. Soms ontkom ik er niet aan dat ik meegesleept wordt en dat emoties mij overvallen. Vervolgens ga ik zo snel mogelijk weer terug naar die plek in mezelf waar het rustig en veilig is.

Als jij ook meer innerlijke rust wilt ervaren in deze hectische tijden, deel ik hieronder een aantal tips met je. Experimenteer ermee en vindt uit wat voor jou werkt. Want iedereen is uniek en gedijt op andere dingen. Dit is in elk geval wat voor mij werkt om bij mezelf te blijven in deze onstuimige en onzekere tijden.

  • Begin ’s morgens met een ademhalingsoefening. Het maakt niet zoveel uit welke oefening je doet, er zijn verschillende apps die gratis of tegen een kleine vergoeding oefeningen aanbieden. Mits je maar door je neus ademhaalt. Daar word je rustig van en het is ook nog eens goed voor de zuurstofopname in je lichaam. Wanneer je tijdens de oefening bij de beweging van de ademhaling kunt blijven, heb je het effect van een meditatie. Ik train zelf nog steeds volgens de Buteyko-methode. Met deze methode probeer je wilskrachtig een diepe ademhaling te verminderen. Dit doe je door te allen tijde door je neus te ademen en de ademhaling klein te houden. De Buteyko-methode heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Hierdoor verbetert het concentratievermogen, verdwijnen paniek-aanvallen, spanning en innerlijke onrust. Je slaapt beter en wordt uitgerust wakker. De methode bevordert de zuurstofopname door de weefsels, waardoor de energie toeneemt;

  • Mindful wandelen met een mantra. Ga iedere dag naar buiten. Loop bewust, met aandacht voor iedere stap die je zet. Je kunt een mantra gebruiken tijdens je wandeling, iets wat je vertrouwen en moed geeft. Mijn favoriete mantra is: ‘Ik vertrouw erop dat vandaag alles wat ik nodig heb op mijn pad komt’. Dit geeft mij een positieve focus voor de dag en zorgt ervoor dat ik zorgen of angsten los kan laten en kan transformeren naar vertrouwen;

  • Blijf binnen. Niet alleen in je woning, maar ook in je innerlijke huis. Zeker wanneer je kenmerken hebt van een hoogsensitief persoon ben je snel geneigd om jezelf te verliezen in de buitenwereld. In negatieve berichten en meningen van anderen. Voor je het in de gaten hebt, zorgt dit voor angstige of onzekere gedachten en vraag jij jezelf af of je het wel goed doet. Houdt dus verbinding met je binnenwereld. Het fundament van jouw innerlijke huis zijn je voeten. Train jezelf om bij je voeten te blijven. Om daar steeds weer contact mee te maken, zodra je aandacht afdwaalt naar plekken buiten jou of gedachten die niets met het hier en nu te maken hebben;

  • Beperk het gebruik van social media, want het kan je ‘gek’ maken. Dit is een duidelijk voorbeeld van in de buitenwereld worden gezogen. De eerste dagen van deze week werd ik er steeds weer naartoe getrokken en ging ik me mede daardoor slechter voelen. Door duidelijke afspraken met jezelf te maken en slechts een beperkt aantal (1 á 2) keer per dag op social media te zitten, voorkom je dat je in een slechte vibe terecht komt en het leed van de hele wereld op je schouders neemt. Of haal apps als Facebook van je telefoon en kijk online op het moment dat je hier bewust voor kiest;

  • Vertraag. Je hoofd wil misschien sneller dan dat jij kunt of dan goed voor je is. Dat zorgt voor stress en onrust. Je hoeft in deze situatie niet zoveel te doen. Doe aan innerlijke rust geen consessies. Geef je over aan de omstandigheden en aan de gevoelens die daarbij horen. Laat ze toe. Ook hiervoor kun je je ademhaling inzetten. Adem bewust naar het lastige of belemmerende gevoel toe, naar de plek waar je het in je lichaam voelt. Kijk ernaar met een nieuwsgierige blik, alsof je het voor de eerste keer ziet. Geef bij iedere inademing ruimte aan het gevoel en kijk of je je open kunt stellen voor de ervaring. Ben met wat er is, zonder oordeel;

Heb je behoefte aan concrete oefeningen, zoals meditaties of mindfulnessoefeningen, neem dan contact op. Ik kan je gratis toevoegen aan de ACT Guide app en je kosteloos oefeningen toesturen die je in je eigen ruimte kunt toepassen en ervaren. Ook als je vragen hebt over het omgaan met stress en angst, ben ik er voor je, zodat jij je innerlijke rust en kracht behoud. Juist in deze tijden.

Stay strong en healthy!

single.php