De kunst van niet te veel willen

Eerlijk gezegd, krijg ik het soms een beetje benauwd als ik op social media de verhalen lees over wat iedereen het afgelopen jaar gepresteerd heeft en hoe blij ze daarmee zijn. Voor alle duidelijkheid, ik ben iemand die het heel belangrijk vindt om zich dankbaar op te stellen. Dat is iets wat ik mijn cliënten ook meegeef. Focus je op wat er al is, zie het mooie in kleine dingen en vier iedere stap voorwaarts. Dat is nou net wat er bij mij schuurt in de berichten die ik lees.

Grootse plannen maken

Na een prachtig jaar worden er opnieuw plannen gemaakt en doelen gesteld voor het volgende jaar. Die zijn vaak nog groter en ambitieuzer. Niks mis met ambitie en jezelf wat oprekken. Sterker nog, ik geloof dat de echte fun in live te vinden is buiten je comfortzone. Dus het is niet dat ik het niet snap. Ik kijk er wel anders tegenaan.

Moeiteloos leven en werken

Ik heb zelf een heel fijn en goed jaar gehad. Waar ik juist dankbaar voor ben, is dat ik er tegenwoordig in slaag om zonder veel doelen te stellen, zowel zakelijk als persoonlijk te groeien. Vanuit innerlijke rust en vertrouwen. Het lijkt wel alsof ik steeds meer moeiteloos leef en onderneem. Los van de verwachtingen van anderen, maar ook los van mijn eigen verwachtingen. Hierdoor is de ‘hoge lat’ die ik mezelf tot een paar jaar geleden oplegde aanzienlijk lager komen te liggen. De teleurstelling die soms gemoeid gaat met het niet behalen van doelen hoef ik hierdoor steeds minder te ervaren. Ik ben blij en dankbaar voor alle groei die ik op mijn pad bereikt heb, los van een doel en of ik dat behaald heb of niet.

Leven naar je waarden

Wat mij enorm heeft geholpen bij deze omslag is het veranderen van het realiseren van doelen in leven naar mijn waarden. Nu ik weet wat ik in het leven écht het allerbelangrijkste vind, maak ik iedere dag keuzes die waarde toevoegen aan mijn leven. Ik merk dat ik zo als vanzelf hele mooie kansen krijg. Zo was één van de hoogtepunten dit jaar de presentatie over hoogsensitiviteit die ik gaf bij de bibliotheek in mijn wijk. Ik werd hiervoor gevraagd door een achterbuurvrouw die bij de bibliotheek werkt. Eigenlijk ken ik haar alleen van korte ontmoetingen tijdens het wandelen met onze hondjes. Verder mocht ik in 2019 voor een organisatie een aantal van hun medewerkers coachen én kreeg ik het vertrouwen om een tweetal teams te begeleiden bij het creëren van een positief en gezond werkklimaat. Hoe mooi is dat! Ik bedoel dan niet zozeer de doelen die ik hierdoor heb behaald, maar het feit dat dit op mijn pad komt en dat mensen vertrouwen in mij stellen.

Wensen voor 2020

Ik hoop in de eerste plaats dat 2020 weer een liefdevol jaar zal zijn. Dat ik een bijdrage mag leveren aan het creëren van mooie verbindingen met en tussen mensen en hen mag ondersteunen om de verbinding met zichzelf te herstellen. Daarnaast staat voor mij in 2020 plezier centraal. Meer lachen, gek doen en dingen doen buiten mijn comfortzone. Zijn wie ik ben en dat ook steeds meer naar buiten toe uitstralen, omdat ik geloof in authenticiteit als je grootste kracht. Ja, ook de soms suffe dingen die ik doe of zeg en de fouten die ik maak. Het hoort allemaal bij mij, als een ‘full package’. Kies je voor het een, krijg je ook het ander. Omdat plezier maken veel leuker is als je dingen samen doet, staat 2020 voor mij ook in het teken van samenwerken. Er zit al iets héél leuks voor hoogsensitieve ondernemers in de pijplijn, waarover binnenkort meer.

Natuurlijk gaat er ook in 2020 weer gewandeld worden. De eerste gelukswandeling staat al op de planning voor vrijdag 21 januari. Met veel plezier en vertrouwen treed ik 2020 tegemoet! Iedere dag weer nieuwsgierig naar wat deze gaat brengen.

Heb jij helder wat jouw belangrijkste waarden zijn en wat jouw leven betekenis en zin geeft, zodat je het leven leeft dat je wenst? In plaats van te leven vanuit frustratie, weerstand en belemmeringen. Vraag nu gratis de (loopbaan)waardenoefening aan en gun jezelf ook een moeiteloos en dankbaar leven. Ook als je intensievere begeleiding nodig hebt, neem dan contact op.

single.php