Dat stemmetje in je hoofd roept maar wat

Heb jij je weleens afgevraagd of je bent wat je denkt? Daar heb je misschien nog nooit bij stil gestaan. Gedachten bepalen mede wie je bent. Of misschien beter gezegd: wie je wordt. Tenminste als je ze gelooft. Dat kan prima uitpakken als je denkt dat je de beste bent in je vak. Dan ga je dat vanzelf geloven en uitstralen. Maar gedachten kunnen op die manier ook jouw ware identiteit ondermijnen. De mensen die bij mij aankloppen ervaren stress, voelen zich onzeker en staan niet in hun kracht. Zij ervaren de kracht van negatieve gedachten. Zij geloven dat ze zijn wat ze denken.

Gedachten anders bekijken

Wij kunnen alleen dingen ervaren en waarnemen doordat deze in ons bewustzijn verschijnen. Zonder bewustzijn is er geen leven. In elk geval geen waarneembaar leven. Zo is het ook met gedachten. Deze verschijnen slechts in jouw bewustzijn en kun je gewaar worden. Hé, er is een gedachte dat…….(en dat kan van alles zijn).

Het filmdoek van jouw leven

Wat gebeurt er als je gedachten meer van een afstand gaat bekijken en deze slechts ziet als iets wat in je bewustzijn verschijnt. Jouw bewustzijn zou je kunnen zien als een filmdoek waar zich jouw leven op afspeelt. Een voorbeeld ter illustratie. Stel er verschijnt een pen op het filmdoek. Zittend in de bioscoopzaal en kijkend naar het filmdoek kun jij waarnemen dat er op dat moment een pen in jouw bewustzijn langs komt. Maar jij bent die pen niet toch? Althans daar zijn we het toch over eens? Een bizarre gedachte dat je een pen bent! Cliënten aan wie ik dit uitleg lachen vaak om deze gekke gedachte. Eh nee….ik ben toch geen pen. Punt gemaakt toch?!

Wel opvallend dat wanneer er op datzelfde filmdoek een gedachte verschijnt, bijvoorbeeld ‘Je bent niets waard’, dat je dan gelooft dat je niet veel waard bent. Je bent toch ook geen pen. Duh……! Net zo min als dat je deze gedachte bent. Wanneer je deze gedachte gelooft, eraan vast blijft hangen en deze gedachte aandacht geeft, kan deze uitgroeien tot een flinke ondermijning van je zelfvertrouwen met vergaande consequenties voor jouw leven.

Gek mannetje

Het helpt wanneer je dat stemmetje dat deze vervelende gedachten roept, een gezicht geeft. Maak er een gek mannetje of beest van, maffe hoed op, sigaret in zijn mond, soepjurk aan en rubberlaarzen á la Ma Flodder. Maar een creatie van jezelf werkt uiteraard nog beter. Ik deed deze oefening laatst samen met een cliënt en de sfeer veranderde meteen van beladen naar luchtig. De ervaren angst werd er stukken kleiner door. Zorg vervolgens dat je dat mannetje gaat herkennen, want hij roept maar wat. Het is aan jou of je gelooft wat hij je wijs probeert te maken. Maar zo’n gek figuur kan toch weinig zinnigs te melden hebben. Dus relativeer, zie hoe belachelijk die gedachten zijn en laat ze jouw leven niet bepalen. Zie die gedachten slechts als een verschijning op jouw filmdoek. Als je er weinig aandacht aan besteedt draait de film gewoon verder. Zonder dat het mannetje zijn zin krijgt.

 

 

single.php