Herken jij je gedachten als echo’s uit het verleden?

Ervaringen uit het verleden kunnen in het heden nog flink doorwerken en een last betekenen. De manier waarop anderen je behandeld hebben of wat zij tegen je gezegd hebben, vooral als dat jou heeft geraakt toen je nog een klein en kwetsbaar wezen was, kan een last betekenen in het heden. Zolang je die echo’s uit het verleden niet herkent en nog steeds gelooft, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Het kan je belemmeren om jezelf te waarderen. Misschien voel je je nog steeds klein en kwetsbaar, omdat je niet gezien bent voor wie je bent. Je raakt stuurloos, terwijl je ondertussen krampachtig probeert vol te houden en te voldoen aan de verwachtingen waarvan je denkt dat anderen deze van je hebben. Tot het echt niet meer gaat. Je raakt vermoeid, uitgeput en gaat nog slechter over jezelf denken.

Hoe kan dit gebeuren?

Vanaf 1,5 / 2 jaar oud ontstaat er een ego. Je begint dan te beseffen dat je los staat van de wereld om je heen. Je begint je te identificeren met de mensen of dingen om je heen. Voor je het weet ontstaat er een beeld van jezelf dat ‘ontworpen’ is door de buitenwereld. Dit ego wordt je innerlijke, kritische stem. Afhankelijk van hoe streng je ego voor je is, kun je onzekerheid ervaren en raak je er steeds meer van overtuigd dat alles wat je denkt wel waar moet zijn. Je wordt wat je denkt. Het ego zal je steeds doen geloven dat je niet goed genoeg bent en dat je teleur stelt. Als je niet in de gaten hebt dat dit slechts je innerlijke stem is en niet wie jij in wezen bent, dan ga je je hiernaar gedragen.

Wat werkt om afscheid te nemen van die echo’s die slechts je zelfvertrouwen ondermijnen?

Herken allereerst wat zich in je hoofd afspeelt. Word je bewust van je gedachten en vooral van ondermijnende gedachten die je als waarheid bent gaan ervaren. Schrijf ze op om ze helder en duidelijk te krijgen voor jezelf. Als je beseft dat deze gedachten slechts voortkomen uit het verleden en toebehoren aan iemand anders dan jijzelf kun je besluiten om niet meer te luisteren naar deze gedachten. Of er hartelijk om te lachen! Richt je aandacht op andere zaken dan het denken. Gebruik je zintuigen om helemaal in het hier en nu te zijn en los te komen van doemscenario’s en ondermijnde gedachten die slechts bestaan uit concepten, denkbeelden en overtuigingen die je bent gaan verwarren met feiten.

 

Een cliënt van mij schreef er een prachtig gedicht over. Recht uit het hart.

 

Ik mocht er niet zijn

ondergeschikt aan de grillen van een ander

verstomd

gekneveld in een situatie

die niet mij toebehoorde

overlevend

wegcijferend

 

nu nog steeds

echo uit het verleden

roepend

schreeuwend

foeterend

een nietig klein hoopje mens scheppend

 

deze alles verslindende

meedogenloze echo

hoort niet meer bij mij

dat was toen

nu is nu

 

bewust

mijzelf bevrijden

van de keten die gevormd is

en door mij kon blijven leven

 

ik mag er zijn

zoals ik ben

 

Hier ben ik!

 

CoCo

 

Wil jij ook afrekenen met jouw echo’s uit het verleden die je alleen maar energie kosten en je zelfvertrouwen ondermijnen? Neem dan contact op!

single.php