Ruimte innemen

Als je je moet verschuilen, heeft dat invloed op je zelfbeeld. Dat is niet alleen individueel zo, maar ook collectief. Wat je verbergt, lijkt er niet meer te zijn. Wat dan overblijft, is pogen om ‘normaal’ te worden. Bij sommige mensen is dat zo goed gelukt dat ze hun ware aard bijna zijn vergeten. Alleen vragen ze zich wel af waar hun inspiratie is gebleven.

Marian van den Beuken (2010)

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je je eigen identiteit verloren bent? Dat je zo ver van jezelf verwijderd bent geraakt, dat je niet echt meer weet wie je bent en waar je voor staat. Herken je dat daaraan voorafging dat je jezelf niet geaccepteerd of gewaardeerd voelde? De pijn en het verdriet die daarbij horen kunnen intens zijn of het kan sluimeren op de achtergrond.

Om hiervoor te compenseren ben je jezelf aan gaan passen. Misschien niet eens bewust en ineens, maar geleidelijk aan. Je systeem heeft geprobeerd je te beschermen, maar deze aangeleerde strategie begint langzaamaan tegen je te werken. Op den duur voel je niet meer wat jij van binnenuit nodig hebt. Wat echt van waarde is voor jou en jou voedt met energie. Doordat je de verbinding met je eigen kern bent verloren, maak je jezelf liever klein. Zo val je in elk geval niet op en voorkom je dat je gekwetst raakt.

Ergens diep van binnen is nog steeds een besef dat je van betekenis kunt zijn en een goede kijk op zaken hebt. Maar door de aangeleerde strategieën om maar niet gekwetst te raken, kies je liever voor de luwte dan je nek uit te steken en te gaan staan voor wie jij bent. Je twijfelt aan jezelf en hebt daardoor niet de impact op je werk die je graag zou hebben.

Verandering in dit patroon begint met het herstellen van de verbinding met je gevoel. Dit doe je door bewust momenten te pakken om stil te staan bij wat je voelt. Als je dat lastig vindt, begin dan eerst met het voelen van je lichaam. Ga zitten en voel je adem door je lichaam gaan. Ga na waar je jouw ademhaling kunt voelen in je lichaam. Het maakt niet uit waar dat is. Merk gedurende de dag eens op wat je ademhaling doet, want je ademhaling is een goede graadmeter voor hoe het met je gaat.

Wellicht begin je ook op te merken dat je in een oud patroon zit. Iets wat je over jezelf bent gaan geloven wat ooit functioneel was. Maar is het dat nu nog? Wanneer je een sterker bewustzijn van je lichaam begint te krijgen en beter voelt wat je nodig hebt, daag jezelf dan in kleine stapjes uit om vaker jouw ruimte te pakken door een klein beetje buiten je comfortzone te gaan.

In feite is ruimte innemen niets meer dan voelen en aangeven hoe iets voor jou is, hoe jij een situatie ervaart. Los van het oordeel van een ander. Vind je het moeilijk om de oordelen en verwachtingen van anderen los te laten, besef je dan dat we allemaal oordelen. Jij ook. Iedereen oordeelt vanuit zijn eigen kijk op de wereld. Via een gekleurde bril. Gekleurd door de patronen, normen en waarden die iemand gedurende diens leven ontwikkeld heeft. We zijn met ruim 7 miljard mensen op deze aardbol en iedereen kijkt op zijn of haar unieke wijze naar de wereld. Wat de ander vindt van jou zegt daarom meer over de ander dan over jou.

Iedere keer dat jij iets doet wat voor jou klopt, of wat bij jou past, geef je ruimte aan jezelf. Hetzelfde geldt wanneer je juist iets dat niet goed voelt, niet doet. Op deze manier laat je aan jezelf zien dat je er mag zijn, helemaal zoals jij bent.

Velen van jullie kennen vast de tekst uit de inaugurele rede van Nelson Mandela (oorspronkelijk van Marianne Williamson). Treffender kan ik het niet verwoorden.

Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we buitenmate krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt. We vragen onszelf af: ”Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn?”
Zowaar, wie ben je om dat niet te zijn?
Je bent een kind van God. Jezelf klein maken dient de wereld niet.
Er is niets verlichts aan krimpen zodat andere mensen om je heen zich niet onzeker gaan voelen.
We zijn geboren om de glorie van God die in ons is, tot uitdrukking te brengen.
Het is niet slechts in enkelen van ons aanwezig, maar in iedereen.
En als we ons eigen licht laten schitteren, geven we onbewust toestemming aan andere mensen om net zo te zijn
Terwijl we bevrijd worden van onze angsten, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch de
anderen.

Durf in het licht te gaan staan en geniet ervan. Je bent het zo waard om gezien te worden.

Wil jij het contact met jouw gevoel en binnenwereld herstellen en leren om jouw ruimte meer te voelen en in te nemen? Neem dan contact op.

single.php