Hoezo is ademhalen vanzelfsprekend?

Ademhalen, je doet het de hele dag. Als je geen adem meer haalt, dan ben je dood. Toch nemen we onze ademhaling voor lief. Staan er niet bewust bij stil. Bij hoe belangrijk de levensenergie, die voortkomt uit ademhalen, voor je is. Je ademhaling reflecteert je staat van zijn. Er valt veel wijsheid uit te halen. Vooral als die ademhaling je in de weg zit.

Mijn zwembadtrauma

Misschien kun jij je de zwemles nog herinneren? Als klein meisje van een jaar of 7 ging ik er met fikse tegenzin heen. Een groot, onaangenaam gebouw, waar een kille sfeer hing en een lucht van chloor. Dan ook nog die ijskoude zwemjuf die me vanaf de kant stond toe te schreeuwen, terwijl ik lag te spartelen in dat bad en mijn mond ternauwernood boven water kon houden. Dat gaf een benauwd gevoel, wat door de druk van de zwemjuf uitmondde in paniek. Proestend en overstuur kwam ik negen van de tien keer uit dat bad.

Een verkeerde ademhaling

Doordat ik als kind veel hees was en regelmatig benauwd, ging mijn moeder met mij naar de huisarts. Na onderzoek bleek ik knobbeltjes op mijn stembanden te hebben. Oorzaak: een verkeerde ademhaling. Bij inademen trok ik mijn buik in en bij uitademen zette ik mijn buik uit. Precies verkeerdom. De knobbeltjes werden verwijderd en ik startte bij een logopediste. Die afspraken plande mijn moeder overigens bewust onder de zwemles (die lieve mam!). Op een speelse manier trainde ik mijn ademhaling. Zo moest ik een bal overgooien naar mijn moeder, terwijl ik het woordje ‘hop’ nadrukkelijk zei. De ‘p’ mocht ik pas loslaten als mijn moeder de bal gevangen had. Zo leerde ik zo goed mogelijk een betere ademtechniek aan.

Paniek en hyperventilatie

Het bleef altijd mijn achilleshiel. Toen mijn moeder in 2003 ziek werd en al snel duidelijk werd dat zij nog maar kort te leven had, kreeg ik ’s nachts kort voor haar overlijden een paniekaanval. Als je ooit een paniekaanval hebt gehad, dan weet je hoe akelig dat kan zijn. Ik dacht echt dat ik nog eerder dood zou gaan dan zij. Na haar overlijden bleven er hyperventilatieklachten bestaan. Ik oefende me suf met de oefeningen die me werden aangereikt, in de hoop zo snel mogelijk van de klachten af te zijn. Heel lang bleef er spanning voelbaar in mijn borstgebied. Dat maakte me soms ontzettend bang en frustreerde ook enorm.

Ademhaling als kompas

Totdat ik na het volgen van allerlei trainingen begon in te zien dat die ademhaling fungeert als mijn kompas. Het geeft precies aan hoe het met mij gaat. Heb ik te veel gedaan of ben ik uit balans, dan voel ik het meteen. Dit inzicht zorgde ervoor dat ik mijn angst kon ombuigen naar dankbaarheid en mijn leven beter leerde sturen naar wat echt belangrijk voor me is. Door bewust adem te halen, creëer ik innerlijke rust en zit ik beter in mijn energie.

Het belang van goed ademhalen

Door ademhalen komt er zuurstof in je bloed, waardoor je organen goed kunnen functioneren. Als je stress ervaart, is je ademhaling meestal oppervlakkig of te hoog. Je blaast dan te veel koolzuur af. Koolzuur is niet alleen een afvalproduct van je ademhaling, maar ook nodig om zuurstof af te kunnen geven aan je bloed. Wanneer je ademhalingsoefeningen doet na een flinke fysieke inspanning herstel je sneller. Je hartslag gaat omlaag en je lichaam kan optimaal herstellen. Daarnaast is inmiddels aangetoond dat ademhalingsoefeningen depressieve gevoelens en angstklachten kunnen verminderen en je slaapt er beter door.

Ademhalingsoefeningen

Onlangs volgde ik bij sportrusten.nl een (gratis) 30 dagen ademhalingsprogramma. Verschillende ademhalingstechnieken passeerden. Ik probeerde ze allemaal uit en deze twee oefeningen brachten mij het meeste:

  • Ga rechtop zitten en focus op het driehoekige gebied dat loopt van het punt tussen je ogen naar je neusvleugels. Doe niets anders dan het observeren van de beweging in je neus.
  • Adem in, adem uit (verleng je ademhaling), pauze.

Doe de oefeningen 10 tot 20 minuten per dag. Als je dit iedere dag doet, zul je binnen een paar weken een verandering merken. Ervaar vooral zelf wat ademhalingsoefeningen voor jou kunnen betekenen. Je kunt de oefeningen doen waar en wanneer je wilt. Zo doe ik ze wanneer ik tv kijk, voor het slapen gaan of als ik ergens sta te wachten. Niemand die het in de gaten heeft. Het brengt rust, focus en een kalmer gemoed.

Wil jij meer doen met je ademhaling? Neem dan contact op. Ik help je er graag bij.

single.php