De natuur als metafoor

De natuur biedt jou prachtige metaforen, die je kunt gebruiken om inzichten te krijgen. Dat gebeurt alleen als je daar aandacht voor hebt. In mijn coachpraktijk zet ik wandelcoaching regelmatig in om mensen letterlijk in beweging te krijgen. Wanneer ik de natuur in ga met een klant, dan zie ik vaak gebeuren dat iemand helemaal opgaat in haar verhaal en totaal geen besef heeft van wat er om haar heen gebeurt. Enerzijds is dit begrijpelijk, aangezien de hulpvraag voortkomt uit het verhaal (de ‘story’) waar die persoon op dat moment in haar leven in zit. Anderzijds zit de oplossing juist daar waar het verhaal ophoudt, buiten de grenzen van je aandachtsgebied. Echter, zie je slechts nog datgene waar je aandacht op gericht is, terwijl je daar meestal de oplossing niet vindt.

Al wandelend maak ik de ander attent op de natuur en vraag ik diegene om contact te maken met haar hart en gevoel. Andere aandachtsgebieden, gebieden waar de oplossing vaak wel te vinden is. Al lopend vanuit je gevoel wordt je beleving anders en ga je in de natuur herkenning vinden. Je krijgt als het ware een spiegel voor gehouden.

Een persoonlijk verhaal

Ik neem je even mee in het verhaal van Petra. Petra zit midden in een scheiding. Zij voelt zich op dit moment niet sterk genoeg om voor zichzelf op te komen en de scheiding roept veel emotie op. Al wandelend komt zij enigszins tot rust en stelt zij zich open voor de inzichten uit de natuur. Wanneer we ons op een bepaald pad begeven, blijken we niet verder te kunnen. Aan haar de keuze, omdraaien en er van weg lopen of zoeken naar mogelijkheden. Ze kiest voor het laatste en na wat onderzoek blijkt dat het mogelijk is om om de wegversperring heen te lopen. Veel verder komen we niet, want het pad loopt dood. Aan het einde van het pad ligt, symbolisch, een geknakt berkenboompje. Dit weerspiegelt precies hoe Petra zich voelt. Dit is alleen niet wat zij nu nodig heeft om zich staande te houden in de huidige situatie. Zij spreekt uit hoe fijn het zou zijn om een sterke berkenboom te zijn, flink geworteld in de grond. Sterk en stevig. Voor haar gevoel is ze daar nog lang niet. We vervolgen onze weg, ondertussen rustig pratend over de uitdagingen waar zij voor staat. Ineens, terwijl ik met mijn aandacht even ben afgedwaald naar de mooie waterlelies aan de rand van het meertje, ziet zij hem staan: een grote, sterke berkenboom aan de rand van het water. Wat een verrassing om deze nu al te vinden! Of misschien toch niet. Blijkbaar was ze er klaar voor om deze spiegel voorgehouden te krijgen. We hebben samen uitgebreid gekeken naar de boom en wat deze sterk maakt. Vervolgens hebben we alle aspecten van deze specifieke boom op haar toegepast. Een sterke houding, goed aarden (geworteld zijn), lage ademhaling en geloven in je eigen kracht. Zo, vanuit deze sterke houding, zijn we de bossen uit gelopen. Wat een verschil met de manier waarop zij de wandeling begon. En wat een andere houding om een moeilijke situatie te trotseren!

Zo mooi om mee te mogen lopen in dit persoonlijke proces en te zien wat iemand aan mogelijkheden en in zich heeft. Dit is waarom ik mijn werk zo graag doe!

 

Wil jij ook ervaren hoe wandelcoaching je leven kan verrijken en welke inzichten de natuur jou te bieden heeft? Neem dan contact op!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

single.php