De kracht van Vergeving en Vertrouwen

Laat jij je leiden door de verwachtingen van anderen?

In de maatschappij waarin wij leven wordt veel van ons verwacht. Als zelfstandig werkend psycholoog/life coach en moeder van twee zoons, heb ik diverse verantwoordelijkheden te combineren. Er wordt door de buitenwereld van mij verwacht dat ik een succesvolle praktijk run met leuke opdrachten en een continue passie voor wat ik doe. Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe het met mijn praktijk gaat en of ik voldoende opdrachten en klanten heb. Blijkbaar is dat de graadmeter voor een gelukkig leven. Waarop ik meestal vrolijk antwoord dat het hartstikke goed gaat en dat ik mij bevoorrecht voel dat mij zoveel leuke opdrachten gegund worden. Ondertussen leg ik wat ik doe op een weegschaal en analyseer ik kritisch of ik inderdaad wel genoeg werk heb en bezig ben met datgene waarmee ik het respect van anderen krijg.

Meestal is dan de conclusie dat het (nog) niet goed genoeg is, want ik zou best nog succesvoller kunnen zijn en me harder in kunnen spannen. Even vergetend dat ik mijn moederrol ook serieus neem, evenals het zorgen voor mijn beestjes (een hond en twee konijntjes), het hebben van aandacht voor mijn vrienden en wat al niet meer. Voor ik het weet zit ik in een bepaalde verwachting van mezelf, gaat de lat weer omhoog en veroordeel ik mezelf voor onvoldoende presteren. Gek, het was toch goed zo. Echter, tevredenheid maakt al snel plaats voor onvrede en frustratie.

Oefening om de dag met vertrouwen te beginnen

Je kunt de dag met vertrouwen beginnen door het volgende mantra tegen jezelf te zeggen ‘Ik heb het vertrouwen dat deze dag mij alles brengt wat ik nodig heb’. Het mantra is het meest effectief wanneer je in beweging bent en je bij iedere stap die je zet het mantra herhaalt en versterkt. Door jezelf in een sterke houding te zetten (borst vooruit, schouders naar achteren) en ondertussen diep in en uit te ademen creëer je voor jezelf een sterk begin van de dag. Ben vervolgens gedurende de dag eens alert op alle mooie dingen die op je pad komen. Je zult merken dat zich ‘ineens’ kansen voordoen, je mooie dingen meemaakt en dat je een dag zult beleven vol met plezier. Ben dankbaar voor alles wat op je pad komt. Vind je dat moeilijk? Neem dan iedere dag een kort moment, 10 minuten volstaat, om stil te staan bij alle waardevolle momenten van die dag. Dat mogen kleine en grote dingen zijn, ze hebben allen zo hun waarde. En om met Robbins te spreken: ‘Trade your expectations for appreciation’. Waardeer wat je hebt en ben in harmonie met jezelf. Kost dat moeite, besef je dan dat op ieder moment zowel goede als slechte dingen beschikbaar zijn. Het is aan jou om de keuze te maken waar jij je aandacht op richt.

single.php