Goede voornemens of leven naar je waarden

Goede voornemens

Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Veel mensen hebben weer goede voornemens gemaakt. Je hebt altijd wel iets wat het wensen waard is en wat je in je leven graag anders zou willen zien. De start van een nieuw jaar lijkt dan het ideale moment om te beginnen met de verandering die nodig is om je doelen te bereiken. Door coaches en geluk-experts wordt in de media volop ingespeeld op dit cruciale startmoment. Door het geven van tips om jou te helpen jouw goede voornemens deze keer écht waar te maken. Zoals dat je een concreet actieplan dient te hebben en dat je vooral klein moet beginnen.

 

Concrete acties ondernemen is niet genoeg

Natuurlijk is het belangrijk om concrete acties te koppelen aan je goede voornemens. Alleen ben je er dan nog niet. Voor je het weet zit je weer in de drukte van alledag, met alle verplichtingen waar je aan moet voldoen. Sta je dan nog bewust stil bij wat je wilt veranderen? Met alle belemmerende patronen die bij veel mensen op de achtergrond meespelen, is er een geringe kans dat een goed voornemen ook daadwerkelijk beklijft. Ik hoef maar te verwijzen naar alle onderzoeken naar goede voornemens, waaruit blijkt dat de meeste mensen na twee weken alweer in oude gewoontes zijn teruggevallen.
 

Onderzoeken van jouw waarden

Ik ben gestopt met goede voornemens te maken. Ik heb ze te vaak niet behaald. Hoe dat komt? Ik had er niet genoeg over nagedacht, het niet belangrijk genoeg gemaakt en was er blijkbaar toch niet gemotiveerd genoeg voor. Ik wilde het niet echt, tenminste niet van binnenuit. Er was te veel afleiding door andere dingen die mijn denken toch belangrijker vond dan minder snoepen, meer sporten, vaker bloggen en een nieuwe hobby zoeken. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar ik heb wel iets anders gedaan. Ik heb mijn waarden opnieuw onderzocht. Die dingen die ik echt belangrijk vind in mijn leven.
 

Leven naar jouw waarden

Wanneer je weet wat jouw waarden zijn, kun je daar naar leven. Je voorkomt daarmee dat jouw oerbrein bepaalt wat er gebeurt. Jouw oerbrein is alleen maar geïnteresseerd in de korte termijn. Het doet er alles aan om snel beloond te worden of straf te vermijden. Een straf kan ook het ervaren van angst, onzekerheid of frustratie zijn. Dat wil je liever niet. Onbewust schakel je dan over naar een vermijdingsstrategie met als gevolg dat je niet meer in lijn met je werkelijke zijn leeft. Hoe verder je van jezelf af komt te staan, hoe meer jouw leven een leven van verplichtingen wordt, waarin ‘moeten’ overheerst. Daar kun je vervolgens volledig op leeg lopen. Wanneer je jouw waarden kent, dan neem je beslissingen die goed voelen en die ertoe doen, ondanks dat ze onzekerheid of angst oproepen. Je laat het vervelende gevoel er zijn, terwijl je stappen zet in een richting die de moeite waard is. Je doet wat je wilt. Niet wat je moet.
 

Afstand nemen van gedachten en gevoelens

Hoe train je jezelf om ruimte te geven aan een gevoel, zodat dit je niet meer (zo) belemmert en er ruimte komt voor actie richting het leiden van een betekenisvol leven? Door innerlijk afstand te nemen van gevoelens, maar ook van gedachten. Je te beseffen dat je jouw gedachten en gevoelens niet bent en dat je helemaal vrij kunt beslissen wat je wilt. Vraag je bij iedere (belangrijke) beslissing af of jouw keuze in lijn ligt met jouw waarden. Soms betekent dit schipperen tussen meerdere belangrijke waarden. Uiteindelijk heb je slechts een beperkte tijd en is leven vooral keuzes maken. Dus onderzoek wat het leven voor jou de moeite waard maakt en ga daarvoor! Voor minder doe ik het niet en dat zou jij ook niet moeten doen!
 
Wil jij ook jouw waarden onderzoeken en zo een belangrijke stap zetten op weg naar een gelukkig en zinvol leven? Neem dan contact op en vraag gratis de oefening ‘Loopbaanwaarden’ aan.

single.php